W 20 min przygotuj to pyszne dietetyczne ciasto cukiniowe. Jem i tracę na wadze.
87
Cukinia jest idealnym warzywem przy diecie odchudzającej. Aby przygotować wytrawne ciasto z cukinii potrzeba zwykle poświęcić dużo czasu.
Istnieje jednak inny sposób na zrobienie smacznego i zdrowego ciasta bez mąki, sody oraz bez jajek. Nie zabraknie jednak najważniejszego – witamin!
Do przygotowania takiego ciasta potrzeba młodych i soczystych warzyw. Pomiędzy warstwami można wykorzystać różne warzywa na które mamy akurat ochotę jak papryka, bakłażan czy pomidor.
Składniki
cukinia (3 młode sztuki)
śmietana lub jogurt (200 g)
twardy lub topiony ser (200 g)
rukola (pęczek)
koper (pęczek)
czosnek (1 ząbek)
sól do smaku
inne ulubione przyprawy
Przygotowanie
Umyj cukinie i pokrój je w długie plastry o grubości około pół lub 1 centymetra. Włóż je do naczynia, posyp przyprawami i odstaw na 10 minut.
Plastry cukinii umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na kratce. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz do czasu, aż cukinia będzie miękka i zrumieni się. Wtedy będzie już gotowa. Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt lub śmietanę z posiekanymi ziołami, rukolą, czosnkiem, solą i ulubionymi przyprawami.
Kiedy cukinia będzie już upieczona można zacząć robić ciasto składające się z kilku warstw. Na dużym talerzu rozkładamy najpierw cukinię i smarujemy ją sosem oraz startym żółtym serem. Powtarzamy czynność z resztką cukinii. Wierzch ciasta smarujemy sosem i dekorujmy ziołami i rukolą. Danie jest gotowe, ale można je włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wtedy będzie jeszcze lepsze. Przepyszne ciasto z cukinii zachwyci wszystkich domowników i gości.