Istnieje jednak inny sposób na zrobienie smacznego i zdrowego ciasta bez mąki, sody oraz bez jajek. Nie zabraknie jednak najważniejszego – witamin!

Do przygotowania takiego ciasta potrzeba młodych i soczystych warzyw. Pomiędzy warstwami można wykorzystać różne warzywa na które mamy akurat ochotę jak papryka, bakłażan czy pomidor.
Umyj cukinie i pokrój je w długie plastry o grubości około pół lub 1 centymetra. Włóż je do naczynia, posyp przyprawami i odstaw na 10 minut.

Plastry cukinii umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na kratce. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz do czasu, aż cukinia będzie miękka i zrumieni się. Wtedy będzie już gotowa. Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt lub śmietanę z posiekanymi ziołami, rukolą, czosnkiem, solą i ulubionymi przyprawami.

Kiedy cukinia będzie już upieczona można zacząć robić ciasto składające się z kilku warstw. Na dużym talerzu rozkładamy najpierw cukinię i smarujemy ją sosem oraz startym żółtym serem. Powtarzamy czynność z resztką cukinii. Wierzch ciasta smarujemy sosem i dekorujmy ziołami i rukolą. Danie jest gotowe, ale można je włożyć do lodówki na kilka godzin.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.