Sernik błyskawiczny – super przepis na ciasto twarogowe. Przekonaj się, jakie są smaczne

Wieczorne spotkanie ze znajomymi, a może niedzielny zjazd rodzinny?

Zapewne nie jedna gospodyni spotkała się z sytuacją, w której nie wiedziała co podać do kawy czy herbaty. Oto świetna propozycja dzięki której nie będziesz mieć już takich dylematów. Tradycyjny sernik w wersji błyskawicznej, z pewnością zachwyci gości i ich podniebienia.

Błyskawiczny przepis na ciasto z twarogiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,25 łyżeczki soli
  • opcjonalnie orzechy włoskie
  • rodzynki opcjonalnie
  • owoce kandyzowane opcjonalnie

Przygotowanie:

W przygotowanej misce, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Ważne aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Do powstałej masy jajecznej dodaj twarożek, śmietanę, roztopione masło, sodę i sól.

Całość dokładnie wymieszaj. Następnie użyj miksera, i zmiksuj tak aby nie było grudek. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać orzechy, kandyzowane owoce czy rodzynki.

Powstałą masę wlej do przygotowanej blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach, z opcją grzałki góra dół., przez ok. 30 minut.

Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do wystygnięcia. Dzięki temu tak szybko nie opadnie. Sernik podawać posypany cukrem pudrem.


error: Treść zabezpieczona !!