Smażone roladki z kapusty pekińskiej – na każdą okazję. Zaskoczę Cie tym prostym przepisem
99
Smażone nadziewane roladki z kapusty pekińskiej to świetny i aromatyczny przysmak na ciepłą kolację czy imprezę u znajomych. Ich delikatny, ziołowy smak zniewoli nawet bardziej wybrednych gości.
Do przygotowania dużej porcji roladek najlepiej wybrać jak największą kapustę z rozłożystymi liśćmi. Pomidory do farszu powinny być mięsiste: jeśli jednak użyjecie odmiany z dużą ilością soku, po pokrojeniu pomidorów warto odłożyć je na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
Składniki:
kapusta pekińska: 1 sztuka
jajko: 4 sztuki
pomidory: 2 sztuki
ser żółty w kostce: 200 gram
mąka pszenna: 3 łyżki
śmietana: 3 łyżki
sól, pieprz czarny do smaku
pęczek ulubionych ziół
olej roślinny: 2 łyżki
Przygotowanie:
Obierz liście kapusty pekińskiej. Wytnij ich twardą część. Rozbij liście za pomocą tłuczka. W misce wymieszaj jajka, sól i pieprz. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby nie było w masie grudek.
Liście zanurzaj po kolei w masie i smaż na oleju przez minutę na każdej stronie. Usmażone liście odkładaj na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Przygotuj farsz:
Pomidory przekrój na pół. Usuń nasiona, następnie pokrój je w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Wymieszaj w misce pomidory, zioła, ser i śmietanę. Dopraw do smaku.
Na każdym liściu nakładaj łyżką farsz, zostawiając trochę miejsca od każdej krawędzi. Zwijaj liście od węższej strony w ciasny rulon. Gotowe roladki ułóż na większym talerzu.
Możesz oczywiście eksperymentować ze składem nadzienia, a do samych roladek podać również ulubiony sos. Smacznego!