Roladka marchewkowa – przepyszna, soczysta i zdrowa. Jem codziennie i nie boję się że przytyję.

Ta miękka, przepyszna, soczysta i zdrowa roladka marchewkowa może znaleźć się na Twoim stole podczas świąt. Pyszne, marchewkowe przekąski z pewnością zaskoczą gości i sprawią im prawdziwą przyjemność.

Wygląd tej roladki jest znakomity i bez wątpienia jest ona sporą konkurencją dla tradycyjnych sałatek. Dietetyczny przepis na nią znajduje się poniżej. Mnóstwo witamin i przepis bez mąki – czego chcieć więcej?

Ta rolada z marchwi nie jest wysokokaloryczna i można przygotowywać ją z wieloma różnymi nadzieniami.

Użyte ciasto w tym przepisie jest uniwersalne, a jeśli doda się do niego troszkę cukru, cynamonu i rodzynek – nie potrzeba właściwie żadnego nadzienia.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 3/4kg marchewki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • trochę soli i przypraw do smaku,
  • łyżka cukru (jeśli zdecydowałeś się zrobić ciasto na słodko).

Potrzebne składniki na słone nadzienie:

  • 200g twarogu miękkiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek kopru lub innych, wybranych ziół,
  • trochę soli do smaku.

Potrzebne składniki na słodkie nadzienie:

  • 200g twarogu miękkiego,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki białego cukru,
  • niewielka szczypta waniliny.

Przygotowanie:

Obieramy marchewki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy ją aż do momentu, gdy zmięknie – na patelni z masłem i pod przykryciem powinno zająć to około 5 minut.

error: Treść zabezpieczona !!