Jeśli jesteś na diecie jedz co drugi dzień te pyszne zapiekane naleśniki – Rewelacyjny smak
52
Poznaj naleśniki w wersji zapiekanej. Bardzo sycąca propozycja na obiad lub kolację.
Nawet nie zorientujesz się, kiedy znikną ze stołu!
Składniki:
pół litra mleka
6 jajek
30 dkg białego twarogu
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju słonecznikowego
15 dkg śmietany lub naturalnego jogurtu
masło
cukier wg uznania
Przygotowanie:
Przygotuj 5 jajek, rozbij je i roztrzep trzepaczką, następnie dodaj cukier. Powoli dodawaj skrobi ziemniaczanej, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Teraz możesz dodać olej oraz mleko.
Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Naleśniki najsmaczniejsze wychodzą, gdy użyjesz do smarowania patelni masła.
Gdy już przygotujesz placuszki, nadszedł czas na przyrządzenie twarogu. Możesz o pomoc poprosić dzieci. Twaróg wystarczy utrzeć z cukrem i jednym jajkiem.
Taką masą smarujesz naleśniki i zawijasz w rulon.
Przygotowane rulony układasz w formie do zapiekania.
Z wierzchu smarujesz jeszcze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Wystarczy 10 minut zapiekać w temperaturze 180 stopni. Smacznego!