Obfita zupa wypełniona serem i grzybami. Nasi współlokatorzy zjedli cały garnek w jeden dzień – Oto przepis.

Szybki przepis na serowo – warzywną zupę, która zawiera grzyby. Jest to wspaniały pomysł na sycący i pyszny obiad.

Składniki:

  • serek topiony śmietankowy – 250 g
  • pieczarki – 7-8 szt.
  • ziemniaki – 3-4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • opcjonalnie – inne warzywa, które zalegają w lodówce (np. seler, brokuły, kalafior…)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa i grzyby obrać i umyć. Drobno posiekać cebulę. Ziemniaki i grzyby pokroić na małe kawałki. Marchew zetrzeć na tarce. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Podsmaż cebulę przez kilka minut. Następnie dodać grzyby i marchewkę.

Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez kilka minut. Skróci to czas gotowania i sprawi, że zupa będzie miała lepszy smak. Zalej warzywa wodą lub bulionem i umieść w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem. Danie powinno gotować się około 10 minut. Po 10 minutach dodać ser.

Zupę można również zblendować. Oto kilka pomysłów na to, jak podać zupę:

  • Do porcji zupy dodać starty ser.
  • Podawać zupę z grzankami czosnkowymi.
  • Każdą porcję polej odrobiną śmietany.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!