Przepis od znajomego cukiernika a dwa cudowne kremy do ciast. Uniwersalne i proste w wykonaniu.
61
Idealne kremy do dekoracji i nadziewania ciast i deserów
Słodkie, łatwe i szybkie kremy, które można użyć do ptysi czy kremówek.
Krem I
Składniki:
3 ml mleka (może być tłuste),
250 g cukru pudru,
125 g masła.
Sposób przygotowania:
Masło musi być miękkie. Do miski wrzucić masło w kawałkach, dosypać przesiany cukier puder. Na samym końcu trochę mleka. Całość starannie i dokładnie utrzeć na jasną, puszystą masę. Krem idealnie sprawdzi się do zdobienia deserów – dobrze się rozprowadza, twardnieje w lodówce, a staje się miękki pod wpływem ciepła.
Krem II
Składniki:
4 średnie żółtka,
200 g cukru pudru,
pół litra mleka,
50 g mąki pszennej,
łyżeczka cukru wanilinowego (ew. ekstrakt waniliowy dla wzmocnienia smaku).
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko. W tym czasie osobno rozrobić masę. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, mąką i ekstraktem waniliowym tak, aby nie było grudek. Podgrzać mleko, a jak się zagotuje – wlać przygotowaną masę ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu i pilnować, aby budyń nie przywarł.
Kiedy masa zrobi się odpowiednio gęsta, ściągnąć garnek z ognia i ostudzić. Można zmienić lekko smak masy budyniowej, dodając do niej na koniec wiórki kokosowe lub też zabarwić krem barwnikiem spożywczym.