Jak zrobić przekąskę z cukinii, którą każdy będzie się zajadał. Mój hit każdej imprezy

Mało znana, lecz często polecana – i to przez najlepszych szefów kuchni. Poznaj genialny przepis na coś, co zachwyci Ciebie i wszystkich Twoich gości.

Nawet wegetarian i osoby, dla których zdrowa dieta to podstawa! Chrupiącą cukinię przedstawię Ci w dwóch wersjach – zdecyduj, którą wybierzesz. Może przekona Cię fakt, że przekąska sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do dzieła!

Chrupiąca cukinia z przyprawami – SKŁADNIKI, które będą Ci potrzebne:

  • 3/4 młode cukinie (zbyt dojrzała cukinia jest gorzka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 50 g twardego sera

Najpierw zabieramy się za główny składnik – cukinia. Kroimy ją na plastry i każdy z nich solimy. Następnie obieramy czosnek i drobno kroimy (ewentualnie przeciskamy przez praskę) a ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Oba składniki łączymy w misce z olejem roślinnym, solą i papryką.

Czas na przygotowanie blachy, bo to przekąska której nie smażymy, a pieczemy, jest to dużo zdrowsza opcja. Piekarnik nastawiamy na 180-200 stopni i podczas jego nagrzewania, obtaczamy cukinię w przygotowanej panierce. Pieczemy około 15-20 minut i możemy próbować lub zainteresować się drugą wersją!

Cukinia w tartej bułce

SKŁADNIKI:

  • 2/3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub sezamu (wedle upodobań)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • opcjonalnie – pół łyżeczki chmielu sunęli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Cukinie kroimy w kawałki, mogą być łódeczki lub grubsze paski. Solimy i odstawiamy na 15 minut, najlepiej na sitko. Następnie obtaczamy ją w mące. Najlepiej wsypać wszystko do miski i delikatnie mieszać, aby składniki dokładnie się połączyły. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z resztą przypraw.

Jaja ubijamy ze śmietaną i szczyptą soli. Moczymy kawałki cukinii a następnie obtaczamy w panierce. Równomiernie układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temperaturze 200-220 stopni.

Idealnie smakują podawane z sosem śmietanowym lub czosnkowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!