Jak zrobić przekąskę z cukinii, którą każdy będzie się zajadał. Mój hit każdej imprezy
Mało znana, lecz często polecana – i to przez najlepszych szefów kuchni. Poznaj genialny przepis na coś, co zachwyci Ciebie i wszystkich Twoich gości.
Nawet wegetarian i osoby, dla których zdrowa dieta to podstawa! Chrupiącą cukinię przedstawię Ci w dwóch wersjach – zdecyduj, którą wybierzesz. Może przekona Cię fakt, że przekąska sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do dzieła!
Chrupiąca cukinia z przyprawami – SKŁADNIKI, które będą Ci potrzebne:
- 3/4 młode cukinie (zbyt dojrzała cukinia jest gorzka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 50 g twardego sera
Najpierw zabieramy się za główny składnik – cukinia. Kroimy ją na plastry i każdy z nich solimy. Następnie obieramy czosnek i drobno kroimy (ewentualnie przeciskamy przez praskę) a ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Oba składniki łączymy w misce z olejem roślinnym, solą i papryką.
Czas na przygotowanie blachy, bo to przekąska której nie smażymy, a pieczemy, jest to dużo zdrowsza opcja. Piekarnik nastawiamy na 180-200 stopni i podczas jego nagrzewania, obtaczamy cukinię w przygotowanej panierce. Pieczemy około 15-20 minut i możemy próbować lub zainteresować się drugą wersją!
Cukinia w tartej bułce
SKŁADNIKI:
- 2/3 młode cukinie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej lub sezamu (wedle upodobań)
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- opcjonalnie – pół łyżeczki chmielu sunęli
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w kawałki, mogą być łódeczki lub grubsze paski. Solimy i odstawiamy na 15 minut, najlepiej na sitko. Następnie obtaczamy ją w mące. Najlepiej wsypać wszystko do miski i delikatnie mieszać, aby składniki dokładnie się połączyły. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z resztą przypraw.
Jaja ubijamy ze śmietaną i szczyptą soli. Moczymy kawałki cukinii a następnie obtaczamy w panierce. Równomiernie układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temperaturze 200-220 stopni.