Odchudzające ciasto – Bez mąki, cukru i oleju: Weź kakao, płatki owsiane i banany.
Płatki owsiane poza byciem produktem pełnym wartości odżywczych idealnie wspomagają odchudzanie. Mają wiele funkcji prozdrowotnych, m.in.
- Obniżają wysokie ciśnienie krwi i świetnie działają na „zbicie” wysokiego cholesterolu
- Spożywanie ich jest niczym profilaktyka chorób układu krążenia
- Mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż po spożyciu produktów bogatych w cukier.
- Świetnie wspomagają trawienie, a ich spożywanie łagodzi bóle brzucha
- Są w stanie oczyścić jelito grube z niepożądanych substancji, a do tego likwidują wzdęcia i gazy
- Zawierają duże ilości składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor i wapń, które są ważne dla zdrowia kości. Wapń jest szczególnie istotny dla utrzymania prawidłowej gęstości kości, dzięki czemu też zapobiegają osteoporozie
- Wzmacniają koncentrację i wspomagają jakość snu
Aby zrobić ciasto odchudzające potrzebujemy
- 250ml mleka
- 2 jaja
- 120g płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
- 5g proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki stołowe kakao (ok. 30g)
- 30g orzechów włoskich
- Do tego żeby zrobić polewę potrzeba:
- 35-50ml mleka
- 70-100g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do wcześniej przygotowanej miski wsyp płatki owsiane. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj.
Odstaw je na 10 min aby napęczniały. W międzyczasie banany należy rozgnieść widelcem i następnie przełożyć do osobnej miski.
Dodaj jajka, sól i wszystko wymieszaj trzepaczką. Następnie wsyp kakao, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj płatki do utworzonej wcześniej mieszanki i wymieszaj. Orzechy włoskie należy drobno posiekać.
Teraz posmaruj formę do pieczenia masłem lub olejem kokosowym.
Przelej ciasto, wyrównaj i równo posyp orzechami. Formę należy wstawić do nagrzanego do 180°C na 35-40min. Później wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Poza na przygotowanie polewy. Do małej miski przełóż czekoladę i mleko.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj. Polewę wylewamy na ciasto za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Gdy wszystko stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.