Mielony kotlet z kurczaka w stylu Cordon bleu. Oto Instrukcja przygotowania.

Składniki

  • 500 g mielonego kurczaka
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 1 cebula dymka (drobno posiekana)
  • około 2-3 łyżek bułki tartej
  • łyżki zwykłej mąki
  • sól
  • pieprz
  • plasterki sera
  • plasterki szynki
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i doprawić. Włóż do lodówki na godzinę. Następnie ponownie zagniatamy mięso i wyjmujemy kawałki, które spłaszczamy na cienkie placki. Dobrze jest to zrobić na desce posypanej mąką lub w mokrej dłoni.

Umieść szynkę i ser na cienkim kotlecie i dodaj mniej więcej taki sam kotlet mięsny. Dociśnij i obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z różnie przygotowanymi ziemniakami.


error: Treść zabezpieczona !!