Pokrój cebulę, obierz i pokrój w półpierścienie. Rozgrzać masło na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, sól, pieprz, kminek, dodać na patelnię z cebulą z łyżką smalcu i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa wcisnąć czosnek, oprószyć mąką, dodać musztardę i mieszać przez kilka minut.
Zalać połową zimnego bulionu mięsnego lub warzywnego. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i od czasu do czasu mieszając gotować powoli do miękkości mięsa, ok. 35-40 minut. W razie potrzeby dodać gorący bulion. Na razie ugotujemy przystawkę. Jeśli mamy robić pierogi, zagotować wodę i posolić.
Składniki na pierogi (bułkę i boczek pokroić w kostkę) wymieszać w misce na sztywniejsze ciasto. Przełożyć na oprószony mąką wałek lub matę do ciasta, zagnieść i uformować rożek. Włożyć do wrzącej wody i gotować 10-12 minut, odwrócić kluski i gotować jeszcze 10 minut.
Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i chwilę dusić, posolić do smaku lub skropić cytryną. Sos możemy miksować na gładką masę. Podawane z ryżem, makaronem lub bułką z kluskami.