Oczyszczone mięso posolić i przyprawić z obu stron. Włączyć piekarnik na 170°C dół/góra. Mięso lekko postukać pięścią, aby przyprawy nie opadły i szybko podsmażyć na smalcu na rozgrzanej patelni. Odłóż na bok w naczyniu do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Cebulę pokrojoną w ząbki podsmażamy na patelni.
Przekładamy do mięsa i zalewamy lecho (jeżeli nie macie domowego lecho, użyjcie zakupionego lecho warzywnego). Dodać ketchup lub puree ze szczyptą cukru, zalać niewielką ilością bulionu lub wody i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy powoli przez ok. 90 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie, polewając według uznania, ale zazwyczaj nie jest to konieczne, potrzebujemy miękkiego mięsa w grubych warzywach. Przed końcem pieczenia przygotować masę na placki ziemniaczane. Oczyścić ziemniaki, zetrzeć je na drobnej tarce i odcisnąć z nich wodę. Włożyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajka i zagęścić mąką według uznania.
Gotowe miękkie mięso zostawiamy pod przykryciem w wyłączonym piekarniku i smażymy placki ziemniaczane na większej warstwie smalcu. Usmażone układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podajemy po 2 kawałki karkówki na porcję, zalewamy mieszanką lecho i przykrywamy ziemniaki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.