Sałatka z kapusty z fantastycznym sosem. W lodówce może wytrzymać aż 2 tygodnie. Przepis.

Bardzo lubię robić tę sałatkę, moje dzieci też bardzo ją lubią.

Robię do bezpośredniego spożycia i do przechowywania w lodówce. Wystarczy przełożyć sałatkę do słoików i przechowywać w lodówce. Wytrzyma 2 tygodnie i nie straci swojej chrupkości.

Jest naprawdę wyjątkowo smaczny i orzeźwiający – idealny dodatek do każdego mięsa, nawet jako przysmak. Ten wspaniały przepis dostałam od hotelu w Niemczech, w którym pracowałam przez lata, dlatego w domu nazywamy go „sałatką niemiecką”.

Składniki:

  • 1 mała kapusta, ok. 1 kg
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka

Sos:

  • 1 litr wody
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • może to być również olej roślinny

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokroić w paski. Oczyść i zetrzyj marchewkę. Kapustę również kroimy na małe kawałki.

Sól, dodaj kminek i dokładnie wymieszaj. Przygotujmy dressing: zagotuj wodę w garnku, w którym zmieszaliśmy cukier i ocet.

Po wyciskaniu sałatki tą marynatą przykryj ją. Od razu zamykamy salaterkę – idealnie nadaje się do tego miska z odpowiednią pokrywką – żeby dobrze się trzymała. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w misce.

Następnie polać 1 łyżką oliwy z oliwek i przełożyć do szklanek, również polać dressingiem. Tak postępujemy, jeśli chcemy sałatkę również na później.

Pozostaw na co najmniej 30 minut do natychmiastowego spożycia. Sałatki nie sterylizujemy w słoikach, nie robimy z nią nic innego – po prostu wkładamy do lodówki.

Jest tak smaczna, że zjada się każdy okruszek. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!