Smaczne klopsiki do zupy: Każdy poprosi o dokładkę. Przepis.

Drożdżowe klopsiki do zupy – sposób przygotowania

Knedle drożdżowe w zupie to mile widziana odmiana, ale też rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznymi knedlami z wątróbki. Wypróbuj je według prostego przepisu, a na pewno ci zasmakują.

Składniki

  • cebula – 1 szt
  • drożdże – 4 kostki
  • jajko – 1 szt
  • pasta czosnkowa (lub czosnek z solą) – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • świeża lub suszona natka pietruszki – do smaku
  • bułka tarta – według uznania
  • olej roślinny lub inny tłuszcz – do smażenia
  • bulion

Przygotowanie

Drobno posiekaj obraną cebulę. Podgrzej trochę oleju roślinnego lub innego tłuszczu na patelni i pozwól cebuli zeszklić się. Pokrusz cztery kostki świeżych drożdży na patelnię z cebulą i smaż je na tłuszczu, aż zaczną pachnieć. Następnie wyjmij mieszaninę z pieca i pozwól jej ostygnąć.

Do schłodzonej mieszanki cebuli, tłuszczu i drożdży wbić jedno jajko, dodać pastę czosnkową lub kilka ząbków czosnku natartych solą do smaku, popieprzyć, dodać drobno posiekaną świeżą pietruszkę (lub trochę suszoną) i wszystko zagęścić bułką tartą jak potrzebne i przetwarzane, aby uzyskać spójną materię.

W garnku zagotować wodę z masoxem lub bulionem. Z przygotowanego ciasta drożdżowego uformować kulki (powinno wyjść ich około 60), wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 6 minut.

Następnie albo wrzuć knedle drożdżowe bezpośrednio do garnka z gotową zupą, albo rozłóż je na talerze i po prostu zalej je zupą. Świetnie komponuje się ze wszystkimi zupami rosołowymi.

error: Treść zabezpieczona !!