Gęsty rosół z warzywami i makaronem – sposób przygotowania
Rosół to dość łatwa sprawa, ale jeśli chcesz zobaczyć, jak jest trochę bardziej obfity niż tylko podlewany makaron, spróbuj tej lekko zagęszczonej zupy o pełnym i zrównoważonym smaku.
Składniki na bulion
- udka z kurczaka – 2 szt
- sól – 1 łyżeczka
- woda – w razie potrzeby
Na zupę
- masło – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- marchewka – 2 szt
- cebula – 1 szt
- czosnek – 2 ząbki
- zwykła mąka – 2 łyżki
- woda – 2 szklanki
- rosół – 7 filiżanek
- makaron – 1 szklanka
- mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
- świeża pietruszka – do smaku
Przygotowanie
Do garnka włożyć dwie udka z kurczaka, zalać wodą tak, aby sięgała około 2 cm nad mięso, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Pozwól im gotować przynajmniej do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Jednak im dłużej, tym bulion będzie mocniejszy i smaczniejszy. Po ugotowaniu wyjąć udka z kurczaka z garnka.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wyciśnij lub zetrzyj dwa ząbki czosnku na drobnej tarce, a także oczyszczoną marchewkę. Ugotowane udka z kurczaka zdejmujemy ze skóry i wyciągamy z nich mięso, które rwiemy na małe kawałki zgodnie z włóknami.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy startą marchewkę, aż nabierze koloru na maśle. Następnie dodaj cebulę i kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż cebula stanie się przezroczysta. Następnie wmieszać czosnek i smażyć wszystko przez kilka minut. Wsyp dwie łyżki zwykłej mąki na patelnię i pozostaw do ostygnięcia, ciągle mieszając.
Zawartość garnka zalać dwiema szklankami zimnej wody i energicznie mieszać, aż mąka całkowicie rozpuści się w wodzie i powstanie mleczny płyn, do którego dodać 6 do 7 szklanek bulionu drobiowego. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i zagotuj. Usuń pianę z powierzchni, wlej szklankę cienkiego makaronu do zupy i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Na koniec do zupy wmieszać pokrojonego kurczaka, doprawić 2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką mielonego czarnego pieprzu, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj.