Przepyszne naleśniki chlebowe z oryginalnym nadzieniem z ziemniaków i serem. To przepis, który na zawsze pozostanie na stołach nawet największych smakoszy.

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instanat
  • 1 łóżeczka soli
  • 20 ml oleju
  • 400 ml ciepłego mleka

Do nadzienia:

  • 1 litr wody
  • 100 ml mleka
  • 5 ziemniaków
  • sól do smaku
  • 200g tartego sera

Do posypywania i rozprowadzania:

  • 1 łyżka oleju
  • ziarenka sezamu
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Do miski dodajemy odmierzone wcześniej ciepłe mleko, drożdże instant oraz cukier i mieszamy za pomocą trzepaczki lub czegoś podobnego. Dodajemy stopniowo sól i mąkę, pamiętając o tym, by nie przestać mieszać masy. Następnie dodajemy olej, a wyrobione na gładko ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Obieramy ziemniaki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy dopóki nie będą miękkie. Po ugotowaniu rozgniatamy je na miąższ i dodajemy do nich startego sera, soli do smaku i trochę mleka. Dobrze mieszamy, a w między czasie ciasto, które wyrosło kładziemy na blat i dzielimy na 3 części, które następnie rozwałkowujemy. Z ziemniaczanego nadzienia formujemy 3 kulki, które wykorzystane zostaną następnie do nadzienia.

Kulki zawijamy w ciasto i dociskamy do naleśnika. Tak samo powinniśmy postąpić z pozostałymi kulkami. Po tej czynności przykrywamy je folią spożywczą lub torebką mikrotenową, a następnie zostawiamy przykryte, tak by wyrosły.

Gdy wyrosną bierzemy naleśnika, po czym robimy w nim palcami dziurki. Całe ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z małą ilością oleju, po czym posypujemy przygotowanym wcześniej sezamem.

Przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15-20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!