Jeżeli często musisz walczyć z kaszlem czy nawet zapaleniem płuc, to z pewnością przyda Ci się ten przepis na syrop, który często robiła moja mama.
Gdy byłam dzieckiem i często chorowałam, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy na zewnątrz szalały wirusy. Syrop ten jest bardzo skuteczny w przypadku kaszlu i różnych stanów zapalnych dróg oddechowych. Można go również przyjmować profilaktycznie w celu zwiększenia odporności.
Jeżeli próbowałeś kiedyś pić klasyczny syrop z cebuli i nie przypadł Ci on do gustu, to z pewnością docenisz ten przepis. Cytryna i imbir odczuwalnie zmieniają smak syropu, który staje się łagodniejszy i jest lepiej przyjmowany przez dzieci. Do syropu można dodatkowo dodać miód i kurkumę, które również wpłyną na smak syropu, a dodatkowo wzmocnią jego lecznicze działanie.
Kiedy warto stosować syrop? Syrop z cebuli warto stosować w następujących przypadkach:
- gdy mamy grypę;
- gdy jesteśmy przeziębieni i męczy nas kaszel;
- gdy leczymy stany zapalne jamy ustnej;
- gdy walczymy z zapaleniem oskrzeli lub płuc;
- gdy chcemy poprawić własną odporność.
Składniki:
- duża cebula;
- jedna cytryna;
- cukier;
- 2-3 cm świeżego imbiru (w przypadku syropu dla dzieci 2 cm, w przypadku syropu dla dorosłych 3 cm).
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Cytrynę pokrój w analogiczny sposób, ale bez uprzedniego obierania. Imbir obierz i pokrój na naprawdę cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki układaj w pojemniki warstwami – jedna na drugiej.
Każda warstwa powinna wyglądać w następujący sposób – na samym dnie cebula, na to cytryna i imbir, na to cukier. Zrób kilka warstw, aż wykorzystasz wszystkie składniki.