Skrzydełka w marynacie. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
18
Skrzydełka w marynacie to klasyczne danie restauracyjne.
Czy to z kapustą, czy ze szpinakiem gotowanym na parze, zawsze powinien mieć typowy smak, który nadaje grubsza wieprzowina, czosnek, cebula i kminek. Najczęściej podawany jest z kluskami, kiszonym lub ziemniaczanym.
Składniki
500 g łopatki wieprzowej
500 g boczku wieprzowego
50 g smalcu
20 g mąki pszennej
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
nasiona kminku
sól
Przygotowanie
Mięso pokroić na większe kawałki, posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu, dodać mięso, rozgnieciony czosnek, kminek i sól. Smażymy krótko ze wszystkich stron, zalewamy odrobiną wody, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C.
Po upieczeniu wyjąć mięso, oprószyć ciasto mąką, krótko podsmażyć, dodać odrobinę wody i zagotować. Podawać z bułką lub kluskami ziemniaczanymi, kapustą gotowaną na parze lub szpinakiem jako dodatek.