Marynowany boczek. Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.
89
Składniki:
1 kg boczku wieprzowego
Marynata:
2 łyżeczki soli
3 łyżki miodu (można dodać mniej, zależy jak mieszanka będzie smakować kucharzowi)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
15 ząbków czosnku
Napar:
5 liści laurowych
10 szt świeżych przypraw
1 cebula
4 litry wody
chilli (do smaku)
Przygotowanie:
Górny boczek wieprzowy wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, cebula) włożyć do wody i gotować około 3 godzin. W trakcie gotowania rozgnieć czosnek w misce, dodaj słodką paprykę, trochę mielonego chili, sól i miód (1 łyżka wystarczy). To zależy od twojego gustu, nie musimy dodawać chili.
Boczek pokrój z góry i z dołu w plastry i ułóż na folii. Kawałek folii aluminiowej musi być bardzo duży, aby owinąć nim cały brzuch. Tak przygotowaną marynatę zawijamy ze wszystkich stron (nawet wewnątrz kratek), sprawdzoną metodą zawijania jest wypukła strona łyżeczki do kawy.
Robimy ładne opakowanie, które wkładamy do lodówki na 10 dni. Następnie podnosimy naszą paczkę i kroimy ją na plasterki. Marynowany boczek podajemy jako przystawkę do chleba, ciasta lub po prostu do smaku.