Alternatywa dla niedzielnego schaboszczaka: Z pewnością nie jadłaś jeszcze tak dobrych roladek nadziewanych.
113
Daj się skusić tym rozpływającym się w ustach schabowym roladkom – to oryginalna alternatywa dla poczciwego, niedzielnego schaboszczaka.
Oprócz samego mięsa, będziesz potrzebować jedynie dwóch innych składników. Świetny pomysł na prosty lunch!
Będziesz potrzebować:
ok. 700 gramów schabu (lub karkówki). Możesz użyć też piersi z kurczaka
3 ogórki kiszone
100 g żółtego sera
sól, pieprz, papryka i inne ulubione przyprawy do smaku.
Jak to zrobić:
Podziel mięso na równe części, a następnie rozbij je na płasko tłuczkiem do mięsa. Każdy z plastrów posyp z obu stron solą, pieprzem i papryką, ew. dodając inne preferowane przyprawy.
Przełóż mięso do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami.
Ogórki kiszone przekrój wzdłuż na 4 części. Wyciągnij mięso z lodówki, na każdym plastrze ułóż po kawałku ogórka i dokładnie zawiń.
Roladki możesz zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozeszły. Ułóż je w natłuszczonym uprzednio naczyniu żaroodpornym i delikatnie skrop oliwą również górę roladek.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.
Parę minut przed końcem wyjmij naczynie z piekarnika, posyp roladki tartym serem i zapiecz. Gotowe!