Wychodzą idealnie – przepis z notatnika mojej babci. Kluski leniwe – kocham ten smak.

Kto z nas nie kocha tego smaku? Jednym kojarzy się z dzieciństwem, inni do dziś uwielbiają nimi urozmaicać swoje menu.

Zapraszam Cię do skorzystania z prostego przepisu na niezwykle pyszne danie. Może być podane na słodko, ale dzięki zawartości twarogu pasuje idealnie na śniadanie lub kolację, a nawet na obiad.

Będą Ci potrzebne:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej domowej roboty),
  • 1-2 jajka,
  • 1-1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • śmietana do smaku.

A teraz do dzieła!

Twaróg przetrzyj przez sito. Dołącz jajka, masło, sól i – jeśli chcesz go użyć – cukier. Wymieszaj całość, po czym dodaj mąkę. Zagnieć z tego dosyć jednolite ciasto.

Stół lub stolnicę posyp mąką. Pokrój ciasto na dwie części. Każdą z nich uformuj w rulon, delikatnie spłaszcz i pokrój nożem na mniejsze kawałki.

Wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj pierogi do momentu wypłynięcia na powierzchnię.


error: Treść zabezpieczona !!