O takim sposobie pewnie nie słyszałaś Jak smażyć pieczarki aby wyszły przepysznie – od dziś tylko tak robię.

Jak smażyć grzyby, aby zadowolona na obiedzie była cała rodzina? Grzyby to coś, co na stałe gości w moim repertuarze dodatków do wszelkiego rodzaju dań.

Kocham je ze względu na niepowtarzalną fakturę i smak. Ponadto grzyby są świetnym, naturalnym źródłem białka.

Post to szczególny czas, w którym nie spożywamy pokarmów mięsnych. Wtedy klasycznego schabowego warto zastąpić… grzybami! Świetnie smakują, a gotowane z winem i białym czosnkiem (sposób hiszpański) nabierają wyrazistego smaku i aromatu.

Pieczarki na miarę królewskiego stołu

Hiszpania słynie z podawania pieczarek z białym winem. Swoją sławę na półwyspie Iberyjskim osiągnęły w pełni zasłużenie. Przepis jest tak prosty, a zarazem smaczny, że to danie na pewno zagości na Twoim stole częściej!

Składniki:

  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 400g pieczarek
  • pół suszonej papryczki chili
  • pół szklanki białego wina
  • pół główki czosnku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • sól do przyprawienia

Przepis:

Pokrój grzyby na równe plasterki, to samo zrób z obranym czosnkiem i papryczką chili. Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę z oliwek tak, by przykryła dno całkowicie.

Na tak przygotowaną patelnię wyłóż czosnek i papryczkę chili. Smaż minutę. Dodaj posiekane grzyby, nie zapomnij, aby często mieszać. Posól do smaku.

Do miękkich grzybów dolej wino i gotuj przez około 5 minut (tak, by całe odparowało). Dodaj posiekaną pietruszkę i duś przez dziesięć minut.

Czosnek i ostra papryczka to idealne dodatki, które wyciągną z grzybów to, co najlepsze.

Pieczarki można również smażyć w całości, wtedy będą na talerzu wyglądać bardziej apetycznie.


error: Treść zabezpieczona !!