Post to szczególny czas, w którym nie spożywamy pokarmów mięsnych. Wtedy klasycznego schabowego warto zastąpić… grzybami! Świetnie smakują, a gotowane z winem i białym czosnkiem (sposób hiszpański) nabierają wyrazistego smaku i aromatu.
Hiszpania słynie z podawania pieczarek z białym winem. Swoją sławę na półwyspie Iberyjskim osiągnęły w pełni zasłużenie. Przepis jest tak prosty, a zarazem smaczny, że to danie na pewno zagości na Twoim stole częściej!
Pokrój grzyby na równe plasterki, to samo zrób z obranym czosnkiem i papryczką chili. Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę z oliwek tak, by przykryła dno całkowicie.
Na tak przygotowaną patelnię wyłóż czosnek i papryczkę chili. Smaż minutę. Dodaj posiekane grzyby, nie zapomnij, aby często mieszać. Posól do smaku.
Do miękkich grzybów dolej wino i gotuj przez około 5 minut (tak, by całe odparowało). Dodaj posiekaną pietruszkę i duś przez dziesięć minut.
Czosnek i ostra papryczka to idealne dodatki, które wyciągną z grzybów to, co najlepsze.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.