Te pączki są w rzeczywistości dość proste i łatwe. Jeśli opanowałeś pracę z ciastem drożdżowym, nie będzie to dla Ciebie żadna nowość pod słońcem. Ale wynik jest bardzo dobry i pyszny.
Mąkę pszenną przesiać do miski i zrobić w środku dołek. Wsyp do niego rozkruszone drożdże, zalej odrobiną ciepłej wody. Dodaj jajka, oba cukry i wymieszaj te składniki w środku mąki. Mąkę posypać łyżką soli (nie może stykać się z drożdżami) i dodać mleko.
Wszystko dokładnie wymieszać z mąką i wyrobić gęste, spójne i nieklejące się ciasto. Gdy ciasto zacznie mieć konsystencję plasteliny, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę i dokładnie rozgnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto przykryć folią i czystym ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na naleśnik o grubości około pół centymetra. Wytnij z niego koła za pomocą szklanki lub noża, pośrodku którego wytnij kolejne mniejsze kółko.
Przyszłe pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Ubij jedno żółtko i posmaruj nim powierzchnię wszystkich pączków, następnie udekoruj je czekoladową posypką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Po upieczeniu odstawić pączki do całkowitego ostygnięcia i ugotować budyń waniliowy zgodnie z instrukcją. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie połowy, napełnić kremem rękaw cukierniczy, wycisnąć go na całej powierzchni cięcia na dolną połowę pączka i złożyć górną połową. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i podawaj.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.