Możesz po prostu upiec kotlety z mięsa mielonego w jednym naczyniu do pieczenia z ziemniakami i aromatyzowaną śmietaną. Dostaniesz wspaniały obiad.
Namocz 3 bułki lub kromki chleba w niewielkiej ilości wody i poczekaj, aż wchłoną płyn i zaczną się rozpadać. Włóż czosnek i cebulę do blendera, dodaj namoczony chleb i zmiksuj. Umieść mięso mielone w misce i dodaj do niego mieszankę. Następnie wbij do niego jajko. Sól i pieprz do smaku, dodaj przyprawy, suszoną bazylię, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki kaszy manny. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę.
Wysyp trochę mąki pszennej na talerz i wysmaruj olejem większe naczynie do pieczenia. Nasmaruj ręce olejem i uformuj z mięsa mniejsze kotlety. Następnie obtaczamy je w mące i wkładamy do miski wokół krawędzi. Ziemniaki obrać, jeśli są większe, przekroić je i ułożyć na środku naczynia do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz wszystko przez 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z ketchupem w misce, ale można też użyć rozgniecionych lub mrożonych pomidorów. Sól, pieprz i dodaj przyprawy do smaku. Następnie dodaj szklankę wody i zamieszaj.
Wyjmij miskę z piekarnika i polej mieszanką mięso i ziemniaki. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C i piecz jeszcze 30 minut. Jeśli sos szybko się zagotuje, można dodać trochę wody. Po upieczeniu sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, możesz podawać. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.