Ciasteczka waniliowe z kremowym nadzieniem. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
Ciasteczka waniliowe z kremowym nadzieniem – sposób przygotowania
Te małe ciasteczka nadają się do codziennej kawy, ale także na świąteczny stół. Ich przygotowanie jest łatwe i dość szybkie; a przekonasz się, że smakują wyśmienicie.
Ciasto
- masło – 125 gr
- cukier – 80 gr
- jajka – 2 szt
- cukier waniliowy lub esencja – do smaku
- zwykła mąka – 350 gr
- proszek do pieczenia – 10 gr
Nadzienie
- serek Philadelphia, mascarpone lub ricotta – 150 g
- cukier puder – 1 łyżka
- zwykła mąka – 1 łyżka
- skórka z cytryny – do smaku
Przygotowanie
Do miski włożyć pokrojone na kawałki masło, zasypać cukrem i cukrem waniliowym lub esencją. Dodać dwa jajka i wszystko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Masło powinno całkowicie rozpuścić się w pozostałych składnikach. Następnie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wyrobić gęste, elastyczne i nieklejące się ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować duży prostokątny placek o grubości około 3 mm. Okrągłym wykrawaczem lub szyjką kubka lub szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy około 5 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru pudru i startą skórkę z około połowy cytryny. Posyp łyżką zwykłej mąki i wymieszaj wszystko szpatułką na gładką i jednolitą masę. Następnie napełnij tą mieszanką dekoracyjną torebkę z ozdobną końcówką.
Utwórz grubą linię z kremem na środku każdego koła ciasta, tak aby część dekoracyjna była skierowana od krawędzi. Najprostszym sposobem na osiągnięcie tego jest poprowadzenie żyłki z obu stron zawsze od krawędzi do środka. Zamknąć wolne brzegi krążków ciasta wokół nadzienia i mocno je docisnąć, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 do 20 minut, aż będą lekko różowe na powierzchni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem przez gęste sitko, wyrównać na blasze i podawać jako dodatek do filiżanki aromatycznej herbaty lub kawy.