Makaron z kurczaka z marynowanymi grzybami i papryką. Przepis krok po kroku.
54
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
ok. 4 łyżki słodko-kwaśnych pieczarek bez zalewy
czerwona i zielona papryka
2 szalotki
80-100 ml przecieru pomidorowego
150 ml śmietany
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski, szalotkę i paprykę w plastry. Rozgrzej olej i szybko zrumień mięso, dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę, szalotki i pieczarki. Smażyć przez chwilę, około 5 minut i dodać puree. Zagotować i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Po kolejnych około 5 minutach dodajemy śmietanę, do której dodaliśmy łyżkę sosu z patelni. Wszystko mieszamy i krótko gotujemy. W razie potrzeby doprawić miksturę solą i według uznania dodać kilka kropel zalewy grzybowej i zakwasić sos.