Holenderskie sznycle: Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis.
198
Soczyste mięso obtoczone w potrójnej panierce, to holenderskie sznycle. Choć nie do końca holenderskie, bez wątpienia są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Możemy je usmażyć i upiec w piekarniku, świetnie smakują z dodatkiem pietruszki.
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki wieprzowej)
200 g startego sera
0,5-1 szklanki mleka (w razie potrzeby)
sól
pieprz
Do obtaczania:
jajko
bułka tarta
Do smażenia:
olej
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wymieszać mięso z mlekiem i przechowywać w lodówce. Następnego dnia dodać ser, sól i pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety.
Najpierw maczamy w ubitym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Cały proces zawijania powtarzamy jeszcze raz i smażymy kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju.