Holenderskie sznycle: Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis.

Soczyste mięso obtoczone w potrójnej panierce, to holenderskie sznycle. Choć nie do końca holenderskie, bez wątpienia są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Możemy je usmażyć i upiec w piekarniku, świetnie smakują z dodatkiem pietruszki.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki wieprzowej)
  • 200 g startego sera
  • 0,5-1 szklanki mleka (w razie potrzeby)
  • sól
  • pieprz

Do obtaczania:

  • jajko
  • bułka tarta

Do smażenia:

  • olej

Przygotowanie:

Dzień wcześniej wymieszać mięso z mlekiem i przechowywać w lodówce. Następnego dnia dodać ser, sól i pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety.

Najpierw maczamy w ubitym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Cały proces zawijania powtarzamy jeszcze raz i smażymy kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju.

Podawaj z puree ziemniaczanym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!