Hit w mojej kuchni: Znakomite placki ziemniaczane. Przepis.
54
Placki ziemniaczane pachnące majerankiem i czosnkiem zawsze szybko znikają z talerza.
Składniki:
750 g ziemniaków
2 jajka
250 ml gorącego mleka
krakersy do smaku
1 łyżka majeranku
8 ząbków czosnku
5-6 łyżek mąki pszennej
sól
mielony kminek
pieprz
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Drobno zetrzyj oskrobane ziemniaki i natychmiast zalej je gorącym mlekiem. Dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Na koniec wmieszać posiekane krakersy. Ciasto jest dość cienkie w porównaniu do innych placków ziemniaczanych.
Rozgrzej smalec i smaż cienkie naleśniki z obu stron. Możemy usmażyć małe kotlety i podawać jako dodatek do obiadu, przystawkę lub danie główne.