Makaron z kurczaka z gruboziarnistą musztardą. Sprawdzony przepis.

Składniki:

300 g fileta z piersi kurczaka bez skóry

Do marynaty potrzebujemy:

  • 50 ml półsłodkiego białego wina
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku i pietruszki
  • 1 mała cebula drobno posiekana

Będziemy również potrzebować:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie półksiężyce
  • 1/2 mięsistej kolorowej papryki pokrojonej w cienkie paski
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
  • białe wino do rozcieńczenia soku w razie potrzeby
  • sól
  • mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Lekko stuknij sadzonki, pokrój je w szersze paski i marynuj przez co najmniej 2 godziny w marynacie, którą dobrze zrobiliśmy z podanych składników. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, następnie wyjąć i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju i szybko usmaż paski mięsa bez marynaty.

Gdy mięso będzie już dobrze naciągnięte i zacznie nabierać złocistego koloru, dodać zarezerwowaną cebulę, posiekaną paprykę i musztardę. Dodać czosnek i marynatę i od czasu do czasu mieszać na małym ogniu przez 10 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby sok możemy trochę rozcieńczyć odrobiną wina.

Na koniec doprawiamy i podajemy. Smażone ziemniaki lub frytki z selera są dobre jako dodatek do dania głównego. Możemy też podawać tylko z ciastami. Uwaga autorki przepisu Nie zaszkodzi, jeśli zostawimy mięso w marynacie na noc. Jeśli nie mamy wina, do marynaty wbijamy jedno jajko i dolewamy niewielką ilość wody.

error: Treść zabezpieczona !!