Makaron z kurczaka z gruboziarnistą musztardą. Sprawdzony przepis.
61
Składniki:
300 g fileta z piersi kurczaka bez skóry
Do marynaty potrzebujemy:
50 ml półsłodkiego białego wina
1 łyżka oleju
1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku i pietruszki
1 mała cebula drobno posiekana
Będziemy również potrzebować:
1 łyżka oleju
1 mała cebula pokrojona w cienkie półksiężyce
1/2 mięsistej kolorowej papryki pokrojonej w cienkie paski
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
białe wino do rozcieńczenia soku w razie potrzeby
sól
mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Lekko stuknij sadzonki, pokrój je w szersze paski i marynuj przez co najmniej 2 godziny w marynacie, którą dobrze zrobiliśmy z podanych składników. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, następnie wyjąć i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju i szybko usmaż paski mięsa bez marynaty.
Gdy mięso będzie już dobrze naciągnięte i zacznie nabierać złocistego koloru, dodać zarezerwowaną cebulę, posiekaną paprykę i musztardę. Dodać czosnek i marynatę i od czasu do czasu mieszać na małym ogniu przez 10 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby sok możemy trochę rozcieńczyć odrobiną wina.
Na koniec doprawiamy i podajemy. Smażone ziemniaki lub frytki z selera są dobre jako dodatek do dania głównego. Możemy też podawać tylko z ciastami. Uwaga autorki przepisu Nie zaszkodzi, jeśli zostawimy mięso w marynacie na noc. Jeśli nie mamy wina, do marynaty wbijamy jedno jajko i dolewamy niewielką ilość wody.