Najlepsza grochówka: Można ją przyrządzać na wiele sposobów i świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami

Jak przyprawić zupę grochową

Znakomita grochówka naprawdę nas zachwyci:

  • Zupę solimy dopiero wtedy, gdy groszek zmięknie – to ważne, bo gdybyśmy solili przed gotowaniem, groszek by się nie ugotował i długo by się wydłużył proces gotowania.
  • Do grochu dodaj ulubione przyprawy, dobrze komponuje się majeranek i szałwia lub dowolna przyprawa do zupy (typu warzywnego).
  • Czosnek jest bardzo ważny, nie skąpimy go w zupie grochowej. Albo dodajemy go na koniec, żeby niepotrzebnie się nie gotował i nie stracił aromatu, albo możemy go dodać przed zmiksowaniem i wymieszać razem z groszkiem – oszczędzamy w ten sposób mycia wyciskarki do czosnku.

Jak ulepszyć zupę grochową

Tej zupy nie trzeba zagęszczać mąką, jest wystarczająco gęsta. Oprócz innych warzyw do grochówki można dodać kaszę lub niewielką ilość drobnych  płatków owsianych. Jeśli chcesz, podczas serwowania możesz dodać do zupy smażoną cebulę, wędzone tofu lub wędliny. A przede wszystkim nie zapominajmy o grzankach z chleba, znacznie poprawiają one smak tej zupy. Goście kładą je według własnego uznania bezpośrednio na talerzu w zupie.

Zupa grochowa z groszkiem

Możemy spróbować grochówki według nietradycyjnej receptury:

Składniki:

  • 300 g groszku (żółty, ugotowany),
  • 1 marchewka,
  • 1 puszkę groszku sterylizowanego (210 g),
  • 1 delikatna cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli (himalajskiej),
  • garść kiełków fasoli

Groszek opłukać i zalać około litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować w średniej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 45 minut. W razie potrzeby dolewamy wody, solimy tuż przed końcem gotowania.

Zmiksuj groszek blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodając wodę. Posyp pokrojoną w plasterki marchewką i gotuj razem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sterylizowany groszek (bez zalewy), kiełki fasoli mung i posiekaną cebulę. Już nie gotujemy, tylko odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!