Znakomita grochówka naprawdę nas zachwyci:
Tej zupy nie trzeba zagęszczać mąką, jest wystarczająco gęsta. Oprócz innych warzyw do grochówki można dodać kaszę lub niewielką ilość drobnych płatków owsianych. Jeśli chcesz, podczas serwowania możesz dodać do zupy smażoną cebulę, wędzone tofu lub wędliny. A przede wszystkim nie zapominajmy o grzankach z chleba, znacznie poprawiają one smak tej zupy. Goście kładą je według własnego uznania bezpośrednio na talerzu w zupie.
Możemy spróbować grochówki według nietradycyjnej receptury:
Składniki:
Groszek opłukać i zalać około litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować w średniej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 45 minut. W razie potrzeby dolewamy wody, solimy tuż przed końcem gotowania.
Zmiksuj groszek blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodając wodę. Posyp pokrojoną w plasterki marchewką i gotuj razem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sterylizowany groszek (bez zalewy), kiełki fasoli mung i posiekaną cebulę. Już nie gotujemy, tylko odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.