
Ciasto:
Krem:
Polewa:
Najpierw zmiel orzechy, a następnie wymieszaj z nimi mąkę. Oddziel białka od żółtek, dodaj sól do białek i ubij na sztywną pianę. Ubijaj i dodawaj cukier porcjami. Delikatnie wymieszaj pianę z orzechami, aby otrzymać puszyste ciasto.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem i równomiernie wyłóż orzechowe ciasto. Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 ° C.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Wlej mleko do garnka, ubij żółtka trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą, aby nie pozostały żadne grudki. Dodaj i wymieszaj jedną łyżkę podgrzanego mleka do tej mieszanki.
Następnie wlej masę do mleka w garnku, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia, żeby się nie przypalił.

Dodaj miękkie masło oraz startą czekoladę, wymieszaj i przykryj folią spożywczą, ostudź.

Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika. Oddziel krawędzie ciasta od formy i włóż pasek np. foliowy lub z papieru między krawędź ciasta, a krawędź formy ( jeśli jest ona zbyt niska, aby zmieścił się do niej krem). Posmaruj pasek olejem.

Schłodzoną śmietanę 30% ubij, wymieszaj z zimnym, wcześniej przygotowanym kremem i wyłóż równomiernie na cieście.

W kąpieli wodnej przygotuj polewę z białej czekolady, śmietany i masła. Polej nią cały deser równomiernie i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Zdejmij foremkę, a także taśmę z ciasta, posyp opcjonalnie pokruszonymi orzechami, pokrój i podawaj.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.