Słynne ciasto Krówka z budyniem i kwaśną śmietaną: Szybki i łatwy przepis.

Doskonały przepis na ciasto z budyniem i śmietaną. Idealne ciasto do kawy, jest proste i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli masz ochotę na nowe smaki, możesz spróbować różnych smaków budyniu, ciasto zawsze jest pyszne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki półgrubej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 800 ml mleka
  • 4 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Polewa kremowa:

  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy budyń:

Gotujemy go klasycznie z mleka, budyniu waniliowego i cukru. Ostudzić. Zalecam pozostawienie go do ostygnięcia przykrytego folią, aby stworzyć skórkę na powierzchni. Ciasto: Ubić żółtka z cukrem na piankę.

Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, olej i mleko. Mieszamy również kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Wylej na formę o wymiarach 30 x 20 cm. Na ciasto nakładamy łyżką stosy schłodzonego budyniu. Dla urozmaicenia możemy użyć budyniu innego niż waniliowy, np. pistacja lub truskawka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto posyp śmietaną wymieszaną z cukrem.

Kolejną wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Upieczone ciasto ostudzić, możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!