Mięsko pod kołderką – idealny pomysł na zdrowe i sycące danie dla całej rodziny. Super przepis
61
Mięso pod kołderką to idealny pomysł na zdrowe i sycące danie dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg wieprzowiny,
około 3 pomidory, w zależności od wielkości,
3 cebule,
około 4 ziemniaki,
około 5 ząbków czosnku,
około 250 g sera,
zioła do smaku,
sól do smaku,
czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, które należy posolić oraz popieprzyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę po obraniu pokroić w krążki.
Pomidory umyć i pokroić na półpierścienie. Ser należy zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Ulubione zioła do smaku opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę.
Blachę do pieczenie wysmarować olejem i układać kolejno warstwy: mięso, cebula, ziemniaki, pomidory wysmarowane majonezem. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.