KROK 1. Czerstwe pieczywo namoczyć w wodzie. Kiedy zrobi się miękkie, odcisnąć płyn, przełożyć do miski. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Również przełożyć do miski. Oba składniki zmielić maszynką do mięsa. W przypadku posiadania robota kuchennego – wykorzystać urządzenie. Powstałą masę połączyć z dwoma jajami. Doprawić solą, wedle uznania.
KROK 2. Połączyć składniki w jednolitą masę. Uformować owalne kotleciki.
KROK 3. Masło pokroić w części, tak, aby ich liczba odpowiadała liczbie powstałych kotlecików. Następnie każdy z nich należy nafaszerować masłem.
KROK 4. W tym celu każdy z przygotowanych kotlecików należy rozklepać na dłoni. Gdy są płaskie ułożyć na nich po kawałku masła. Następnie masło szczelnie zawinąć. Ma znajdować się wewnątrz kotleta.
KROK 5. Panierować kotlety w bułce tartej. Nastawić piekarnik, rozgrzewać go do temperatury 200 stopni.
KROK 6. Tak przygotowane kotlety wstawić do zamrażarki na 20 minut. Po wyciągnięciu smażyć na rozgrzanym tłuszczu, do momentu, aż z każdej strony uzyskają złocisty kolor.
KROK 7. Usmażone kotlety przełożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 minut.
Dzięki mocy piekarnika kotleciki uzyskają wyjątkową teksturę. Staną się chrupkie na zewnątrz, a zostaną mięciutkie i soczyste w środku. Przepysznie będą komponowały się z frytkami i majonezowym sosem. Ostrzegamy – można się od nich uzależnić. Spróbuj! Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.