Z tym domowym napojem pokonasz kaszel w kilka dni. Gwarantowany naturalny cud przeciw kaszlowi.

Okresy przejściowe często wiążą się z zwiększoną podatnością na różnego rodzaju, których nieprzyjemnym efektem ubocznym jest kaszel.

Jeśli jest on uciążliwy, bardzo trudno jest się go pozbyć – czasem potrafi męczyć nas nawet 2 tygodnie. W szczególności narażone są osoby starsze oraz dzieci. Kaszel może oczywiście wynikać z wielu innych powodów, niekoniecznie związanych z przeziębieniem.

Jeśli jednak to właśnie choroba go powoduje, to jeden domowy przepis, który zaraz poznasz, pomoże Ci pozbyć się go szybko i skutecznie. Przepis jest prosty, nie zabiera dużo czasu, a składniki do jego zrobienia na pewno znajdziesz w każdym sklepie.

Co musisz wcześniej przygotować? Potrzebujesz 1 cebulę, łyżkę soku z cytryny, torebkę herbaty, którą najbardziej lubisz, łyżkę majeranku, 250 ml wody, łyżkę tymianku, 2 łyżki miodu, a także łyżkę cukru, jednak jeśli nie chcesz, możesz ją pominąć.

Od czego zacząć przygotowanie?

Wymieszaj cukier z wodą, majerankiem, tymiankiem oraz cebulą, którą wcześniej posiekasz. Gotuj wszystko przez około 10 minut. Po upływie tego czasu przecedź napar do kubka, a następnie włóż do niego herbatę. Zaparz ją zgodnie z instrukcją umieszczoną przez producenta. Gdy upłynie ten czas, dodaj sok z cytryny oraz miód. Tak przygotowany napój pij kilka razy dziennie.

Jak działają składniki zawarte w tym naparze?

Tymianek to zioło, które jest pomocne w walce z uporczywym kaszlem. W jego składzie znajduje się tymol – substancja aktywna, która ma właściwości dezynfekujące. Prozdrowotne działanie tymianku znane było już w starożytności.

Wówczas Hipokrates zalecał jego spożywanie w przypadkach chorób dotyczących układu oddechowego. Tymianek wspomoże Twój organizm w walce z bakteriami, wirusami, a także grzybami. Tymianek sprawdzi się także przy leczeniu trądziku czy innych chorób skóry.

W świeżych liściach tymianku zawarte są olejki eteryczne, których nie lubią komary. To zioło można również stosować po ugryzieniach – dzięki niemu złagodzisz objawy i poczujesz ulgę.

Cebula należy z kolei do jednych z najlepszych i najskuteczniejszych środków, które wpływają na poprawę odporności i świetnie radzą sobie z wirusami. W tym warzywie znajdują się cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, E i C, a także karoteny oraz kwas foliowy.

Oprócz nich znajdziemy także inne wartościowe składniki, takie jak siarka, żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, jod czy miedź. Cebula, dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym, wspomaga także pracę serca oraz ma dobry wpływ na prawidłowe krążenie krwi. Warto więc spożywać to warzywo, jeśli chorujemy na nadciśnienie. Najlepiej jeść surową cebulę.

Cytryna bogata jest w witaminę C, dzięki której wspomagamy odporność, a także odpowiednio regenerujemy nasz organizm. W 100 g jest aż 45 mg witaminy C. Pomoże Ci ona w walce z bakteriami i wirusami. Cytryna zawiera liczne również przeciwutleniacze.

Majeranek – zioło bogate w beta-karoteny, a także witaminy A oraz C i minerały, takie jak żelazo czy wapń. Znajdują się w nim także garbniki, kwasy omega 6 i omega 3 oraz olejki eteryczne. Majeranek ma właściwości dezynfekujące. Dzięki niemu szybciej pozbędziesz się kaszlu – rozluźni on zalegającą flegmę. Dzięki niemu wyleczysz nie tylko ból gardła, ale także zapalenie nosogardła czy dusznicę bolesną.

Ostatni składnik, czyli miód. To naturalny słodzik, który ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Możemy spożywać go profilaktycznie, ale także leczniczo. Dzięki swojej konsystencji miód przynosi ulgę podrażnionemu gardłu, dzięki czemu kaszel ustępuje.

W miodzie zawarte są liczne witaminy – z grupy A i B, a także sód, żelazo, wapń, potas, aminokwasy oraz wolne kwasy organiczne. Dzięki miodowi szybciej zagoisz rany czy wpłyniesz na poprawę problemów trawiennych.


error: Treść zabezpieczona !!