Przepisy kulinarne Nie ma nic smaczniejszego niż świeży i gorący chleb. Przygotuj go sama. Przepis. Last updated lis 24, 2022 1 595 Przepis na błyskawiczny i pyszny chleb, który jest najlepszy do spożycia na następny dzień. Składniki: 5 szklanek mąki chlebowej – około 600-700 g 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka suszonych drożdży 400 ml ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy z łyżeczką cukru i solą. Drożdże należy rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie o temperaturze pokojowej. Do mąki dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie ugniatamy ciasto. Ciasto układamy na podsypanej mąką desce. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część zwijamy owalnie, a resztę ciasta zostawiamy płaską. Końce ciasta tniemy w paseczki. Przekładamy paseczki i owijamy je wokół reszty ciasta. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ciasto okrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-30 minut, następnie roztrzepujemy jedno jajo. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Następnie wyjmujemy chleb, czekamy, aż ostygnie i spożywamy ze swoimi ulubionymi składnikami. Smacznego!