Jak seler i cytryna wpływają na nasze zdrowie. Koniecznie przeczytaj.

Seler i cytryna często goszczą w naszej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że obydwa składniki stanowią całkowicie prozdrowotny duet.

Skutecznie pomagają w odchudzaniu poprzez spalanie tłuszczu i przyspieszenie przemiany materii. Jednak to nie jest jedyna zaleta selera i cytryny, która zachęci do regularnego spożywania tych produktów.

Seler i cytryna – korzyści zdrowotne. Na co pomagają?

Lista zalet obu składników jest bardzo długa. Ich „wspólne” działanie pomaga w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Napój z selera i cytryny:

  • wspomaga trawienie,
  • zmniejsza cellulit,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu.

Nie możemy zapomnieć o dużej ilości witaminy C, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Warto też przyjrzeć się samemu selerowi. Warzywo odtruwa i wspomaga układ odpornościowy. Oprócz tego:

  • eliminuje bóle stawowe,
  • wspiera pracę wątroby i ją regeneruje.
  • ma działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszcza nerki,
  • pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z toksycznych i niestrawionych substancji,
  • wspomaga produkcję krwinek,
  • działa kojąco na układ nerwowy.

Jak zrobić naturalny napój z selera i cytryny? Wystarczą trzy składniki, ale zwróć uwagę na proporcję

Do przygotowania cudownego napoju potrzebujesz tylko:

  • kilograma cytryn,
  • 400 g selera (koniecznie musi być to korzeń),
  • dwa litry wody,

Co należy zrobić? Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z przepisem:

Dokładnie umyj seler. Nie obieraj go, tylko zetrzyj na tarce. Skórka warzywa bogata jest w wiele składników odżywczych z witaminą C na czele.

Wyczyść również cytryny i zetrzyj z nich skórę. Połącz ją z selerem, a całość zalej dwoma litrami wody.

Miksturę gotuj przez pół godziny na małej mocy palnika. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw napój do wystygnięcia. Zajmie to około 5-6 godzin.

Wyciśnij sok z cytryny i delikatnie wlej go do garnka z płynem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Odcedź sok i przelej go do ciemnej butelki.

Napój możesz rozcieńczyć w wodzie lub spożywać w niezmienionej formie. Ważne, by pić 100 ml soku przed głównymi posiłkami (najlepiej trzy razy dziennie) przez dwa tygodnie.


error: Treść zabezpieczona !!