Masz ochotę na smakowity obiad, którego przygotowanie nie zajmuję całego dnia: Nowy przebój w twojej kuchni czyli „mięso w filiżance”, faszerowane grzybami.
321
Potrawa, którą posiada swoją nietypową nazwą Mięso w filiżance, to niewątpliwie hit kulinarny, dla osób, które kochają mięsa nadziewane grzybami!
Nie tylko wyglądają interesująco, ale także dzięki składnikom ich zapach także jest obłędny. Jest to idealna pozycja do zaskoczenia gości na przyjęciach domowych!
Składniki:
Wieprzowina x1kg
Pieczarki x400g
Ziemniaki x5 sztuk
Cebula x2 sztuki
Ser żółty (twardy) x200g
Sól x1 szczypta
Pieprz czarny mielony x1 szczypta
Masło x50g
Olej słonecznikowy x2 łyżki
Majonez x2 łyżki
Przygotowanie:
Mięso należy pokroić na cienkie plastry, około 1cm, a następnie każdy starannie rozbić i posypać przyprawami. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a po przestygnięciu zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Posiekaną cebulę i grzyby należy podsmażyć na oleju, doprawiając solą oraz pieprzem.
Mięso należy włożyć do kubków, tak aby krawędzie zwisały w dół na zewnątrz. Do środka przygotowanej formy należy dodać utarty ser oraz wcześniej podsmażone pieczarki. Następnie przykryć masłem i ziemniakami, a później docisnąć.
Do przykrycia nadzienia należy użyć brzegów mięsa opartych na krawędziach kubków. Kubki należy odwrócić tak, aby zawartość wyleciała na blachę do pieczenia bez utraty kształtu, gdy już będą gotowe, należy natrzeć majonezem. Piekarnik nagrzać do 180℃ i wstawić blachę na 45 minut.
Gotowe! Od teraz możesz nie tylko zaskoczyć swoich znajomych ciekawą potrawą, ale także podzielić się tym ciekawym przepisem!