Tych pysznych bułek nie kupisz w sklepie: Prosty i szybki przepis.

Przygotuj w domu królewskie śniadanie w postaci miękkich, puszystych bułek. Odkąd trafiłam na ten fantastyczny przepis, nie przygotowuję ani nie kupuję nic innego w sklepie.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (400ml)
  • 1 opakowanie drożdży (10 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej (900 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła (90 g)

Do posmarowania:

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Dodaj drożdże do głębokiej miski. Następnie dodać cukier i mleko.

Wymieszaj trzepaczką. Dodać jajka i wymieszać szpatułką.

Dodać mąkę, sól do mieszanki, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodaj miękkie masło i dobrze zagniataj ciasto przez 2-3 minuty.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu odciśnij powietrze z ciasta i przenieś je na stół.

Ciasto rozwałkować i podzielić na 12 części. Posyp stół mąką i opuszkami palców zawiń każdy kawałek ciasta.

Blachę oprószamy mąką i układamy na niej rozwałkowane ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na 15 minut.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć wzdłuż i rozwałkować wałkiem. Następnie zwiń ciasto w rulon i dociśnij brzegi palcami.

Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić na 15 minut. Posmaruj wierzch żółtkiem i nożem zrób nacięcia.

Blachę wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu możemy podawać.

Życzymy smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!