Nowy zwrot na temat schabu wieprzowego: Pieczone plastry wieprzowiny o niesamowitym smaku. Ten super przepis jest dla Ciebie

A co powiecie na schab w zupełnie innej wersji? Nie jedzmy już kotletów schabowych.

Potrzebujemy:

  • Schabu wieprzowego (ok. 1 kg)
  • Cebula (1 lub 2)
  • 1 średni pomidor
  • Ser żółty (240g)
  • Śmietana lub jogurt naturalny (2 łyżki)
  • Majonez (1 łyżka)
  • 1 łyżka ketchupu
  • Musztarda (1 łyżka)
  • Sól i mielony czarny pieprz można dopasować do swoich upodobań

Zaczynamy nasze arcydzieło

Pokrój cebulę na pół i umieść w misce. Wymieszaj majonez, sól i mielony pieprz razem. Dobrze umyj pomidory, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. W drugiej misce wymieszaj musztardę, ketchup, jogurt naturalny lub śmietanę.

Tak jak w przypadku kotleta schabowego, pokrój schab na kawałki o grubości około 1,5 cm. Następnie z każdej strony stwórz wzór kratki. Posól i popieprz obie strony mięsa i ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

Umieść każdy plaster w misce i dodaj sos z drugiego. Następnie na wierzchu ułożyć plastry pomidora, a na koniec majonez i cebulę. Całość ułożyć w folii, przykryć folią i piec w temperaturze 200°C przez 50 minut.

Na około 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera. Zapiekaj mięso przez kolejne 10 minut. Jeśli chcesz, możesz posypać danie posiekanym koperkiem. Smacznego.


error: Treść zabezpieczona !!