Croissanty są miękkie, więc jeśli masz teraz w domu plasterki jabłek, to jest to najlepszy sposób, aby się nimi cieszyć. Pyszne było też nadzienie z makiem, dżemem i orzechami włoskimi. Składniki odmierzyć w szklance o pojemności 200 ml.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i jajkami. Dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny.
W letniej wodzie wymieszać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Następnie rozkruszyć drożdże. Zakwaszone drożdże wymieszać z roztopionym w mące masłem.
Ręką wyrób lepkie ciasto. Mieszać przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowanie nadzienia: Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodaj cukier do gorącego mleka. Powtórz proces z masą makową.
Podziel ciasto na osiem części na posypanej mąką powierzchni. Podzielić ciasto na 8 części. Z nich możemy zrobić 3-4 mniejsze bochenki. Każdy bochenek powinien być zwinięty w koło. Umieścić nóż lub nacięcie w wierzchu ciasta. Na wierzchu umieścić nadzienie.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.