Ale czasami zrobię dosłownie kilka ciastek, a moi bliscy zjadają je w 3 minuty. Nawet jeśli to najprostsze ciastko jabłkowe. Takie ciastka lubię piec w środku tygodnia. Jest na to wystarczająco dużo czasu, nawet jeśli bardzo późno wracam z pracy. Z nadzienia w całym mieszkaniu unosi się taki aromat, że bardzo łatwo oszaleć.
Przepis, który został przetestowany przez więcej niż jedno pokolenie leniwych gospodyń domowych. Do obfitej porcji ciastek wystarczy 1 jabłko i szklanka mąki. Oczywiście, jeśli chcesz, aby ten przysmak był naprawdę chrupiący i smaczny, będziesz musiał obficie posmarować masłem.
Przede wszystkim przygotuj nadzienie. Obierz jabłko i rdzeń. Miąższ pokroić w plasterki, wlać na patelnię. Posyp jabłka 2 łyżkami. l. cukier i cynamon. Smaż jabłka do karmelizacji w 1 łyżce masła. Jajko wymieszaj w misce ze szczyptą soli i cukru waniliowego. Dodaj tam resztę cukru.
Do masy jajecznej wmieszać mleko i roztopione masło (50 g). Teraz dodaj proszek do pieczenia, stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść miękkie jednorodne ciasto. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na warstwę, wyciąć z niego kółka. Rozłóż nadzienie i złóż kółka książką.
Połóż puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.