Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę – Deser z ananasem bez pieczenia.
Deser z ananasem bez pieczenia – jest tak pyszny, że moi najbliżsi wyrywają go sobie z rąk!
Desery bez potrzeby długich przygotowań i pieczenia to prawdziwe wybawienie dla gospodyń domowych! Każdy lubi zjeść pyszny deser po obiedzie bądź przegryźć jakiś smakołyk do kawy, jednakże nikt nie lubi spędzać wielu godzin w kuchni.
Deser, który dla Was przygotowałam, jest wyśmienity, gdyż nie zawiera cukru, sprawdzi się więc dla osób dbających o swoją sylwetkę. Co więcej, aby go przyrządzić, nie potrzebujesz nawet mąki ani jajek! Delikatny deser z ananasem bez pieczenia
Czego potrzebujesz?
- 800 g twarogu
- 100 ml przegotowanej letniej wody
- 30 g żelatyny
- 380 g ananasa z puszki
Przygotowanie:
Otwórz puszki z ananasem, owoce odsącz z zalewy za pomocą sitka. Pamiętaj, by nie wylewać syropu, gdyż będzie on potrzebny w dalszej części przepisu.
Żelatynę rozpuść dokładnie w 100 ml przegotowanej letniej wody. Mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnej grudki. Twarożek dokładnie wymieszaj z syropem po ananasach.
Możesz zrobić to mikserem bądź jeśli go nie masz blenderem. Do powstałej masy dodaj płynną żelatynę. Wszystko dokładnie ubijaj, aż składniki połączą się ze sobą. Ananasa pokrój w drobną kostkę.
Owoce dodaj do twarogu i wymieszaj. Powstałą masę wlej do formy najlepiej, żeby była ona zrobiona z silikonu. Jeśli takowej nie posiadasz, może być to zwykła metalowa forma tzw. keksówka, którą koniecznie należy wyścielić folią spożywczą.
Deser włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aż stężeje. Deser pokrój na kawałki, będzie ci łatwiej jeśli zamoczysz nóż w ciepłej wodzie. Wtedy galaretka nie będzie się do niego kleiła.
Deserek podawaj w towarzystwie innych owoców. Świetnie sprawdzą maliny, borówki, winogrona, granat czy banany. Mieszaj je dowolnie. Dodaj bitą śmietanę, a całość możesz posypać wiórkami gorzkiej czekolady startej na małych oczkach.