Kto zje tę zupę, nie zachoruje – powiedziała moja babcia: Przepis, który odstrasza choroby, wzmacnia zdrowie i świetnie smakuje.

Dobra zupa to podstawa. W dzisiejszym artykule przedstawiamy zbiór przepisów na super zdrowe zupy przeciw chorobom i na lepszą odporność.

Bardzo mocna zupa na silną odporność i ból gardła

Składniki:

  • 2 łyżki masła lub smalec
  • 1,5 główki czosnku + kilka ząbków na końcu
  • 5 – 6 średnich ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny, sól
  • Razowa bagietka lub chleb

Do serwowania:

  • Chleb tostowy lub bagietka (możemy też posmarować czosnkiem)
  • Ser tarty

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obierz czosnek. W rondelku roztopić masło, dodać ziemniaki i smażyć przez około 2 minuty. Do ziemniaków dodać czosnek, liść laurowy, czarny pieprz i sól. Wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki się ugotują.

Gdy ziemniaki będą ugotowane, wyjmij liść laurowy z garnka i zmiksuj zupę blenderem do uzyskania drobnej konsystencji. Możemy dodać jeszcze kilka ząbków czosnku. Ile dodasz czosnku, taką moc będzie miała zupa, lepiej ją ciągle smakować, aby nie przesadzić z siłą. Mieszamy i możemy podawać.

Uwaga: Zupa faktycznie zawiera dość dużo czosnku, dlatego osoby cierpiące na niskie ciśnienie powinny spożywać ją z umiarem lub przyjmować odpowiednią ilość czosnku.

Bardzo mocny rosół

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • 1 kalendarz
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kurczak
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 5 kulek kolorowego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1 pęczek ziół do smaku (oregano, estragon, tymianek, rozmaryn)
  • 2 łyżeczki soli
  • Pietruszka

Przygotowanie:

Dokładnie opłucz kurczaka i włóż do garnka. Dodaj oczyszczone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Wystarczy pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę na pół, seler i kalarepę można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać w całości. Zalej zimną wodą i zagotuj mieszaninę.

Gdy tylko woda się zagotuje, zbieramy piankę proteinową, która utworzyła się na naszej powierzchni. Łagodzimy temperaturę i gotujemy bulion pod przykryciem na niskiej powierzchni przez około półtorej godziny. Jeśli nasza woda wyparuje, możemy ją w razie potrzeby uzupełnić.

Po półtorej godzinie z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso rozrywamy na mniejsze kawałki, warzywa możemy pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z makaronem do smaku.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 4 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 6 filiżanek wywaru z kurczaka
  • Olej i sól morska

Przygotowanie:

Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Zmniejsz temperaturę i wlej bulion. Gotuj przez około 20 minut i na koniec dodaj posiekane chilli. Dodajemy sól i możemy odstawić.

Uczciwa zupa czosnkowa na grypę i stany zapalne

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • majeranek
  • 1 łyżka vegety
  • 2 łyżki mąki
  • Pietruszka
  • Około 1,5 litra bulionu lub czystej wody z 2 kostkami bulionu
  • Sól i pieprz do smaku

Do serwowania:

  • 2-3 kromki pokrojonego w kostkę chleba
  • Tarty ser

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło i usmażyć na nim sprasowany czosnek. Posyp mąką, wymieszaj i zalej wodą bulionem lub wodą z kostkami. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na miękko (im bardziej ziemniaki będą ugotowane, tym zupa będzie gęstsza).

Następnie ściągamy zupę z ognia, doprawiamy roślinnością, majerankiem i solą, dodajemy pietruszkę i wszystko razem mieszamy. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Chleb tostowy wkładamy do każdej porcji tuż przed podaniem. Zupę możemy również podać w wydrążonym bochenku i nawet z dodatkiem tartego sera doskonale smakuje.

error: Treść zabezpieczona !!