Kto zje tę zupę, nie zachoruje – powiedziała moja babcia: Przepis, który odstrasza choroby, wzmacnia zdrowie i świetnie smakuje.
Dobra zupa to podstawa. W dzisiejszym artykule przedstawiamy zbiór przepisów na super zdrowe zupy przeciw chorobom i na lepszą odporność.
Bardzo mocna zupa na silną odporność i ból gardła
Składniki:
- 2 łyżki masła lub smalec
- 1,5 główki czosnku + kilka ząbków na końcu
- 5 – 6 średnich ziemniaków
- 1 l bulionu
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny, sól
- Razowa bagietka lub chleb
Do serwowania:
- Chleb tostowy lub bagietka (możemy też posmarować czosnkiem)
- Ser tarty
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obierz czosnek. W rondelku roztopić masło, dodać ziemniaki i smażyć przez około 2 minuty. Do ziemniaków dodać czosnek, liść laurowy, czarny pieprz i sól. Wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki się ugotują.
Gdy ziemniaki będą ugotowane, wyjmij liść laurowy z garnka i zmiksuj zupę blenderem do uzyskania drobnej konsystencji. Możemy dodać jeszcze kilka ząbków czosnku. Ile dodasz czosnku, taką moc będzie miała zupa, lepiej ją ciągle smakować, aby nie przesadzić z siłą. Mieszamy i możemy podawać.
Uwaga: Zupa faktycznie zawiera dość dużo czosnku, dlatego osoby cierpiące na niskie ciśnienie powinny spożywać ją z umiarem lub przyjmować odpowiednią ilość czosnku.
Bardzo mocny rosół
Składniki:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- 1 kalendarz
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kurczak
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 5 kulek kolorowego pieprzu
- 5 liści laurowych
- 1 pęczek ziół do smaku (oregano, estragon, tymianek, rozmaryn)
- 2 łyżeczki soli
- Pietruszka
Przygotowanie:
Dokładnie opłucz kurczaka i włóż do garnka. Dodaj oczyszczone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Wystarczy pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę na pół, seler i kalarepę można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać w całości. Zalej zimną wodą i zagotuj mieszaninę.
Gdy tylko woda się zagotuje, zbieramy piankę proteinową, która utworzyła się na naszej powierzchni. Łagodzimy temperaturę i gotujemy bulion pod przykryciem na niskiej powierzchni przez około półtorej godziny. Jeśli nasza woda wyparuje, możemy ją w razie potrzeby uzupełnić.
Po półtorej godzinie z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso rozrywamy na mniejsze kawałki, warzywa możemy pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z makaronem do smaku.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 4 młode cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g imbiru
- 1 papryczka chili
- 6 filiżanek wywaru z kurczaka
- Olej i sól morska
Przygotowanie:
Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Zmniejsz temperaturę i wlej bulion. Gotuj przez około 20 minut i na koniec dodaj posiekane chilli. Dodajemy sól i możemy odstawić.
Uczciwa zupa czosnkowa na grypę i stany zapalne
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 łyżka masła lub oleju
- majeranek
- 1 łyżka vegety
- 2 łyżki mąki
- Pietruszka
- Około 1,5 litra bulionu lub czystej wody z 2 kostkami bulionu
- Sól i pieprz do smaku
Do serwowania:
- 2-3 kromki pokrojonego w kostkę chleba
- Tarty ser
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i usmażyć na nim sprasowany czosnek. Posyp mąką, wymieszaj i zalej wodą bulionem lub wodą z kostkami. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na miękko (im bardziej ziemniaki będą ugotowane, tym zupa będzie gęstsza).
Następnie ściągamy zupę z ognia, doprawiamy roślinnością, majerankiem i solą, dodajemy pietruszkę i wszystko razem mieszamy. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Chleb tostowy wkładamy do każdej porcji tuż przed podaniem. Zupę możemy również podać w wydrążonym bochenku i nawet z dodatkiem tartego sera doskonale smakuje.