Rolada z kurczaka za którą goście całują ręce gospodyni. Przepis krok po kroku.

Dziś opowiemy naszym czytelnikom niesamowity przepis na domową roladę z kurczaka od utalentowanego szefa kuchni. Dlatego życzymy wszystkim powodzenia i inspiracji!

Przepis na domową roladę z kurczaka

Składniki

  • kurczak
  • masło
  • czosnek
  • sól dla smaku
  • cukier do smaku
  • orzechy
  • zieleń np bazylia, pietruszka, koper, szpinak

Przygotowanie

Lepiej ugotować danie nie z fileta, ale z całego kurczaka, aby rolada była bardziej soczysta. Dlatego najpierw musisz pokroić kurczaka, oddzielając kości. Nie odcinamy tłuszczu i skóry, zostawiamy ją na mięsie. Jako przykład pokażemy, jak przygotować roladę z niewielkiej ilości podudzi z kurczaka. Ale jeśli chcesz gotować dla całej rodziny, lepiej zrobić więcej. Zapewniamy, że z dania nic nie zostanie!

Posól kawałki kurczaka, połóż na nie cienkie ząbki czosnku i lekko posyp cukrem. Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie ubij tłuczkiem. Następnie posmaruj kawałki musztardą.

Do kubka blendera wrzuć kilka obranych ząbków czosnku, cebulę i dodaj posiekaną bazylię. Musisz również dodać masło i orzechy. I wszystko dobrze miksujemy. Nawiasem mówiąc, zamiast bazylii możesz użyć dowolnej zieleni: pietruszki, kopru lub szpinaku.

Folię lekko posmaruj masłem. Połóż nasze kawałki kurczaka z pastą z blendera i szczelnie zawiń w folię.

Gotować można zarówno w łaźni wodnej, jak i w kotle. Jednak piekarnik oczywiście również się nada. Już samo gotowanie mięsa na parze sprawi, że będzie bardziej miękkie. Ugotowanie rolady powinno zająć około 20-25 minut. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!