Placki ziemniaczane jak w przedszkolu – Znikają ze stołu w kilka chwil.
182
Wygląda na to, że jedzenie w przedszkolu było najsmaczniejsze.
Dziś dowiesz się jak smażyć placki ziemniaczane na patelni. Przeniesiesz się z powrotem do beztroskich lat dzieciństwa. Każdemu czytelnikowi gwarantujemy miłość od pierwszego kawałka. Pospiesz się, aby przeczytać przepis i zacznij robić te pyszne placki ziemniaczane!
Placki ziemniaczane na patelni
Składniki
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
500 g chudej wieprzowiny
50 g masła
0,5 szklanki mąki
100 ml oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Najpierw zmiel chude mięso wieprzowe, dodać do niego sól i pieprz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż z mięsem mielonym w oleju roślinnym na patelni na średnim ogniu.
Teraz przygotuj ziemniaki. Oczyść, ugotuj i wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Zmiel na delikatne puree bez grudek. Do masy ziemniaczanej dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie z ciasta i mięsa mielonego uformuj placki i smaż na oleju roślinnym.
Placki można też przed smażeniem maczać w bułce tartej. Lub dodaj do nadzienia grzyby i zioła. Ale nawet przy najprostszym przepisie uzyskuje się bardzo smaczną ucztę. Dlatego życzymy wszystkim gospodyniom domowym i domownikom smacznego!