Życie w ciągłym biegu sprawia, że nie masz czasu na pójście do sklepu? Mamy na to rozwiązanie. Do ciasta ze śmietaną potrzebujesz składników, które znajdziesz w każdym domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy.
W pierwszej kolejności ubij śmietanę, jajka oraz cukier tak, aby utworzyły zwartą mieszaninę.
W międzyczasie do mąki dodaj sodę oczyszczoną i przesiej przez sitko. Gdy masa jajeczna będzie gotowa, dodaj wspomniane wyżej składniki. Na tym etapie podziel ciasto na dwie części. Do drugiej dodaj kakao. Do formy wypełnionej papierem do pieczenia rozlej pierwszą część ciasta. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
Tą samą czynność wykonaj z drugą częścią. Po ostudzeniu obu ciast przekrój je na pół. Otrzymasz wówczas 4 kawałki, które naprzemiennie przełożysz kremem. Jak go zrobić? Bardzo prosto. Do śmietany kremówki dodaj cukier puder i miksuj do momentu otrzymania zwartej masy.
Teraz przyszedł czas na połączenie wszystkich wykonanych przez Ciebie składników. Połóż pierwszą warstwę ciasta i przełóż ją kremem. Zastosuj tę czynność do pozostałych kawałków, pamiętając o ich naprzemienności. Na koniec wykonaj dekorację.
Wszystko zależy od Twojej inwencji. Świetnie sprawdzi się tu czekoladowa polewa, ale możesz zastosować również wiórki z czekolady deserowej. Aby wszystkie składniki mogły stężeć, umieść ciasto w lodówce na 3-4 godziny.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.