Ciasto będzie puszyste i miękkie. Z podanej ilości składników wychodzi około 1,5 kg ciasta. Zwykle używam całe od razu, ale również można przechowywać je w zamrażarce. Ale lepiej jest zawsze robić świeże ciasto. Jeśli uważasz, że ilość ciasta jest za duża, podziel wszystkie składniki na pół.
Drożdże:
Ciasto:
W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść drożdże i cukier.
Dodaj kilka łyżek mąki (plus lub minus), skupiając się na konsystencji – aby masa była gęsta jak śmietana. Odstawiamy miksturę na bok, aby drożdże wyrosły.
W międzyczasie w misce wymieszaj jajka i cukier. Gdy drożdże się zakwaszą, dodaj je do masy jajecznej i wymieszaj. A następnie dodaj do mieszanki wódkę, olej i masło, śmietanę i sól. Wszystko wymieszaj trzepaczką i ubijaj. Teraz kolej na mąkę.
Dodawaj porcjami, mieszając ciasto trzepaczką. Gdy ciasto zgęstnieje, zacznij ugniatać rękami. Na tym etapie dodaj tylko połowę podanej ilości mąki. Przykryj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki i dobrze wymieszaj. Ponownie przykryj, odstaw na kolejną godzinę.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.