Przepis na idealny zakwas – Do naprawdę puszystych bułeczek, ciast i wszelkich wypieków.

Dodaj ten składnik do ugniatania ciasta, a napewno zobaczysz różnicę.

Ciasto będzie puszyste i miękkie. Z podanej ilości składników wychodzi około 1,5 kg ciasta. Zwykle używam całe od razu, ale również można przechowywać je w zamrażarce. Ale lepiej jest zawsze robić świeże ciasto. Jeśli uważasz, że ilość ciasta jest za duża, podziel wszystkie składniki na pół.

Składniki:

Drożdże:

  • 10 g suszonych drożdży (30 g, jeśli są świeże)
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • łyżka cukru
  • kilka łyżek mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki wódki
  • 2 jajka
  • 200 g masła (wcześniej wyjmij je z lodówki, aby było miękkie)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść drożdże i cukier.

Dodaj kilka łyżek mąki (plus lub minus), skupiając się na konsystencji – aby masa była gęsta jak śmietana. Odstawiamy miksturę na bok, aby drożdże wyrosły.

W międzyczasie w misce wymieszaj jajka i cukier. Gdy drożdże się zakwaszą, dodaj je do masy jajecznej i wymieszaj. A następnie dodaj do mieszanki wódkę, olej i masło, śmietanę i sól. Wszystko wymieszaj trzepaczką i ubijaj. Teraz kolej na mąkę.

Dodawaj porcjami, mieszając ciasto trzepaczką. Gdy ciasto zgęstnieje, zacznij ugniatać rękami. Na tym etapie dodaj tylko połowę podanej ilości mąki. Przykryj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki i dobrze wymieszaj. Ponownie przykryj, odstaw na kolejną godzinę.

Po takim czasie ciasto będzie przypominało chmurę – zdecydowanie urośnie prawie trzy krotnie. Jest teraz gotowe do przetwarzania i formowania dowolnych bułek, ciastek i praktycznie każdego wypieku. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!