Robię to ciasto w każdy weekend – Tani i fantastycznie smaczny przepis bez pieczenia.

Ten przepis wygląda luksusowo i smakuje jeszcze lepiej. Możesz go przygotować zaskakująco łatwo i szybko!

Składniki:

Spód:

  • herbatniki kakaowe – 150 g
  • herbatniki waniliowe – 150 g

Krem:

  • kwaśna śmietana – 600 g
  • gotowane mleko skondensowane – 250 g

Dekoracja:

  • mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 100 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • mielone orzechy włoskie – 50 g
  • gorąca czekolada – 80 g
  • Rozmiar formy 22 x 28 cm

Przygotowanie:

Przygotujemy formę, którą wykleimy folią. Na dno formy naprzemiennie umieszczamy herbatniki kakaowe i waniliowe – Tak aby tworzyły szachownicę.

Teraz przygotujemy krem: Wlej śmietanę do miski. Dodaj gotowane słodzone mleko skondensowane. Ubijamy razem, aby stworzyć jednolity krem. Część kremu nałożyć na biszkopty i wygładzić. Kontynuujemy ponownie z warstwą herbatników.

Wkładamy w ten sposób, aż wymieszamy wszystkie składniki – ostatnia warstwa to krem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę . Następnie wyciągamy z formy i zaczynamy od ostatnich poprawek – dekoracji. Mascarpone ubij z cukrem pudrem. Nałóż tę mieszankę na boki deseru.

Pokrój czekoladę i udekoruj nią boki pokryte mascarpone. Teraz wierzch deseru dekorujemy posiekanymi i mielonymi orzechami.

Możemy podawać. Deser wygląda naprawdę luksusowo, co powiesz? Życzymy smacznego ! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!