Robię to ciasto w każdy weekend – Tani i fantastycznie smaczny przepis bez pieczenia.
120
Ten przepis wygląda luksusowo i smakuje jeszcze lepiej. Możesz go przygotować zaskakująco łatwo i szybko!
Składniki:
Spód:
herbatniki kakaowe – 150 g
herbatniki waniliowe – 150 g
Krem:
kwaśna śmietana – 600 g
gotowane mleko skondensowane – 250 g
Dekoracja:
mascarpone – 250 g
cukier puder – 100 g
orzechy włoskie – 100 g
mielone orzechy włoskie – 50 g
gorąca czekolada – 80 g
Rozmiar formy 22 x 28 cm
Przygotowanie:
Przygotujemy formę, którą wykleimy folią. Na dno formy naprzemiennie umieszczamy herbatniki kakaowe i waniliowe – Tak aby tworzyły szachownicę.
Teraz przygotujemy krem: Wlej śmietanę do miski. Dodaj gotowane słodzone mleko skondensowane. Ubijamy razem, aby stworzyć jednolity krem. Część kremu nałożyć na biszkopty i wygładzić. Kontynuujemy ponownie z warstwą herbatników.
Wkładamy w ten sposób, aż wymieszamy wszystkie składniki – ostatnia warstwa to krem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę . Następnie wyciągamy z formy i zaczynamy od ostatnich poprawek – dekoracji. Mascarpone ubij z cukrem pudrem. Nałóż tę mieszankę na boki deseru.
Pokrój czekoladę i udekoruj nią boki pokryte mascarpone. Teraz wierzch deseru dekorujemy posiekanymi i mielonymi orzechami.
Możemy podawać. Deser wygląda naprawdę luksusowo, co powiesz? Życzymy smacznego ! 🙂