Spraw sobie małą przyjemność, bez wyrzutów sumienia – Pyszne, niskokaloryczne ciasto owsiane. Przepis.
182
Jesień sprzyja spędzaniu długich godzin z kubkiem herbaty lub kawy, pod kocem, z książką lub ulubionym serialem.
Do herbatki idealnie pasować będzie owsiane ciasto z jabłkami, kwintesencja jesieni! Aromatyczne, wilgotne i przepyszne, do tego przygotowanie nie zabiera wiele czasu. A gdyby tego było mało – ma bardzo niewiele kalorii! Ilość cukru można oczywiście dopasować do swoich upodobań.
Składniki:
150 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
160 g cukru
120 g masła
3 jajka
4 jabłka
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (lub np. przyprawy do szarlotki)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ubić miękkie masło z cukrem i szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać pojedynczo jajka. Ubijać dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiać mąkę, dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.
Dodać suche składniki do mokrych, dobrze wymieszać by uzyskać gładką masę. Pokroić jabłka w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny (dzięki temu jabłko nie ściemnieje). Dodać do masy.
Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą – to sposób naszych babć). Piec 45-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego!